Storitve

HyFoSy- test prehodnosti jajcevodov

HyFoSy- test prehodnosti jajcevodov

Bolezen jajcevodov je med najpogostejšimi vzroki neplodnosti in je primarna diagnoza v približno do 25 % primerov ženske neplodnosti. Nenatančna ocena jajcevodov lahko privede do nepotrebnih posegov, kot sta rekonstrukcijska operacija jajcevodov ali oploditev in vitro, čeprav so možne druge metode spočetja.

Laparoskopija velja za zlati standard diagnostične ocene prehodnosti jajcevodov. Vendar je ta postopek invaziven in drag. Pojavile so se druge, cenejše in manj invazivne alternative: Histerosalpingografija (HSG) in Histerosalpingova kontrastna sonografija (HyCoSy).

Čeprav je HSG manj invazivna kot laparoskopija, je za mnoge ženske pogosto boleča in neprijetna. Poleg tega je HSG povezana z izpostavljenostjo ionizirajočemu sevanju in ioniziranemu kontrastnemu sredstvu.

 

Inovativno. Enostavno. Varno.

Pena je prihodnost ocenjevanja prehodnosti jajcevodov.

Kaj je HyFoSy?

Postopek HyFoSy omogoča pregled jajcevodov in njihove povezave z drugimi medeničnimi organi/strukturami. Zagotavlja tudi dodatne podrobnosti za oceno bolničinega subfertilnega stanja.

Opravi ga usposobljen ginekolog in je tehnično gledano ultrazvočna preiskava, ki hitro pomaga lokalizirati jajcevode in prikazati nepravilnosti jajcevodov.

 

Kakšen medij se uporablja med postopkom HyFoSy?

ExEm® Foam je medij, narejen iz ExEm® Gel – hidroksietilceluloze in glicerola ter ExEm® Water – prečiščene vode. Ob močnem mešanju nastane visoko ehogena pena, ki vsebuje 127 000 mikro zračnih mehurčkov na ml in jo usposobljen preiskovalec zlahka opazi z 2D ali 3D transvaginalnim ultrazvokom.

 

HyFoSy v primerjavi s HSG?

Postopek HyFoSy je manj boleč od HSG in ponuja rezultate v realnem času v ordinaciji. Ne vključuje rentgenskega slikanja, joda ali nameščanja cervikalnega tenakuluma in vlečenja materničnega vratu. Zaradi kombinirane učinkovitosti in izboljšanega udobja za paciente je HyFoSy privlačna možnost za oceno prehodnosti jajcevodov pri subfertilnih ženskah.

 

Prednosti HyFoSy

  • Pokazal je visoko stopnjo odkrivanja zapor tubusov in dobro ponovljivost z do 100 %ujemanjem s HSG in do 97 % ujemanjem z laparoskopijo.
  • Manj invazivna in bolniku prijazna: preiskava HyFoSy z uporabo pene ExEm® omogoča natančen diagnostični postopek brez joda, rentgena ali laparoskopije. Je tudi manj boleč kot HSG
  • Nosečnost: HyFoSy z uporabo pene ExEm® zagotavlja podobne rezultate nosečnosti kot HSG
  • Enostavno in manj tesnobe: HyFoSy je enostaven postopek, ki se lahko opravi v ginekološki ordinaciji. Izvedba testa prehodnosti jajcevodov v “prijaznem” okolju pomaga zmanjšati pacientovo tesnobo.