Storitve

Ambulantna histeroskopija

Histeroskopija je sodoben endoskopski poseg, ki omogoča diagnostiko in tudi terapijo sprememb v maternični votlini.

Pri nas izvajamo napredno ambulantno histeroskopijo, pri kateri brez anestezije (ali le z lokalno anestezijo) s tankim optičnim inštrumentom skozi nožnico in maternični vrat vstopimo v maternično votlino. S fiziološko razstopino razpnemo maternico in si ogledamo njeno notranjost.

Histeroskop

Večinoma se za ambulantno histeroskopijo odločimo, ko z ultrazvočno preiskavo najdemo spremembe v maternični votlini.

Te so lahko prirojene, kot je recimo pregrada (lat. septum) v maternici

Septum

Večinoma pa so to pridobljene spremembe, kot so podsluznični miomi (lat. mioma submucosum), polipi in zadebeljena sluznica ter ostanki nosečnosti (lat. residua) po porodu ali splavu. Vse te spremembe lahko s histeroskopijo tudi operativno odstranimo in pošljemo na patohistološko preiskavo.

Polip

Miom

Za ambulantno histeroskopijo se odločimo tudi v primerih nepojasnjenih krvavitev (kjer z ultrazvočno preiskavo nismo našli nepravilnosti), tako v rodnem obdobju kot v postmenopavzi. V vseh teh primerih prav tako odvzamemo tkivo za patohistološko preiskavo.

Prav tako z ambulantno histeroskopijo odstranjujemo zaostale maternične vložke ali njihove dele.

Poseben del ambulantne histeroskopije je cervikoskopija, pri kateri si zaradi patološkega PAP brisa ogledamo kanal materničnega vratu in vzamemo vzorce za patohistološko preiskavo. Ta preiskava se uporablja predvsem takrat, ko pri kolposkopiji materničnega vratu ne najdemo sprememb, ki bi pojasnile patološki PAP bris, še prav posebej, ko so za patološke označene žlezne celice.

Priprava bolnice ni zahtevna. Najprej potrebujemo ginekološki pregled in vaginalno ultrazvočno preiskavo. Takrat se določi termin ambulantne histeroskopije, pri bolnicah v rodni dobi takoj po menstruaciji, ko maternična sluznica posega še ne ovira, pri bolnicah v postmenopavzi pa kadarkoli. Bolnicam svetujemo, da uro pred predvidenim posegom vzamejo protibolečinsko tableto. To so navadno nesteroidni antirevmatiki, kot sta Nalgesin ali Ketonal, nikakor pa ne smejo vzeti Aspirina.

Diagnostična ambulantna histeroskopija traja 5 do največ 10 minut, operativna ambulantna histeroskopija pa največ do 20 minut.

Pri diagnostičnih histeroskopijah bolniški stalež ne bo potreben, pri operatini histeroskopiji pa dan ali dva.

Bolnice naj pridejo v ohlapnih hlačah ali krilu, saj se bo fiziološka razstopina še nekaj časa izlivala iz maternice oziroma nožnice in bo bolnica zato potrebovala debelejši vložek.