Storitve

Preventivni ginekološki pregledi

GINEKOLOŠKI PREGLED

Osnovi ginekološki pregled začnemo z vstavitvijo spekuluma (račjega  kljuna) v nožnico. Namen je, da si prikaže maternični vrat in stene same nožnice. Takrat lahko vzame različne brise, kot so PAP, bris na patogene bakterije, HPV, bris na spolno prenosljive bolezni itd. Ko se spekulum izvleče, si ginekolog ogleda še vhod v nožnico in celotno zunanje spolovilo. Temu sledi bimanualni pregled, to je pregled, kjer z enim ali dvema prstoma v nožnici pretipamo rodila in organe male medenice, po potrebi si pri tem pomagamo z drugo roko, ki jo pritisnemo na trebušno steno. Na ta način ocenimo morebitno bolečnost spolnih organov in v grobem sklepamo o njihovi velikosti.

PAP BRIS

Bris PAP (imenuje se po izumitelju ginekologu Georgiosu Papanikolaou) je presejalna metoda za ugotavljanje sprememb na materničnem vratu, predvsem predrakastih in rakastih, ki jih povzroča okužba s HPV virusom. Z loparčkom ali ščetko ginekolog podrgne po materničnem vratu in po vhodu v kanal materničnega vratu. Tako odvzame celice, ki se tam nahajajo. Bris razmaže na objektno stekelce in ga pošlje na pregled v citološki laboratorij. Tam zdravnik citolog-patolog oceni celice, rezultat dobimo  v enem do treh tednih po odvzemu.

VAGINALNI ULTRAZVOK (UZ)

Vaginalni ultrazvok je v zadnjih dveh desetletjih postal bistveni del celovitega ginekološkega pregleda. Jasno je postalo, da samo z bimanualnim pregledom ne moremo oceniti struktur v jajčniku in struktur v maternici, vključno z nosečnostjo.

V nožnico ginekolog vstavi vaginalno sondo, s katero se tako povsem približa pregledovanim organom- notranjim rodilom. Tako pregleduje jajčnika in celotno maternico. Nepogrešljiv je pri pregledih v zgodnji nosečnosti. Samo tehnološko dober aparat z izkušenim zdravnikom lahko da natančne in verodostojne izvide.