Storitve

Laser zunanjega spolovila

Na zunanjem spolovilu zdravimo dve zelo pogosti bolezenski spremembi – kondilome oziroma genitalne bradavice (condylomata acuminata) in lihen (lichen simplex chronicus, lichen sclerosus).

Poleg tega pa odstranjujemo tudi druge vrste bradavic (npr. moluske) in različne izrastke.

Z laserjem tudi zelo učinkovito opravimo marsupializacijo cist Bartolinijeve žleze.

Pri nas je laser metoda izbora za zdravljenje kondilomov

Ciste bartolinijeve žleze

Vsaka ženska ima na vhodu v nožnico z leve in desne strani po eno Bartolinijevo žlezo. Osnovna funkcija teh žlez je vlaženje nožnice pri spolnem odnosu. Zdrave žleze ne zatipamo. Če pa se zapre njeno izvodilo, se začne sluz nabirati v sami žlezi, ki lahko zraste bizarno velika – celo za kokošje jajce.

Cista navadno ne boli, če pa vanjo vdrejo bakterije, se zagnoji in spremeni v izredno boleč absces, ki zahteva takojšnje kirurško zdravljenje v splošni anesteziji – torej v bolnišnici.

Ciste zdravimo z marsupializacijo, to pomeni, da na približnem anatomskem mestu njenega izvodila naredimo novo izvodilo. Poseg opravimo s skalpelom, ranico pa zašijemo. Žal se izvodilo pogosto spet zapre in bolnica potrebuje nov poseg.

Kadar za poseg uporabimo laser, šivanje ni potrebno, uspeh pa je navadno boljši – ponovitev cist je manjša.

Anogenitalne bradavice ali kondilomi

Osnovne značilnosti

Osnova nastanka kondilomov je okužba s HPV virusi. Prenašajo se z neposrednim stikom z inficirano površino kože ali sluznic obolelega, pa tudi z njegovimi že odpadlimi keratinociti. Vzniknejo na drobnih poškodbah kože in sluznic, najpogosteje pa na vhodu v nožnico, na malih sramnih ustnicah, ščegetavčku in ob izvodilu sečnice. Pogosto je zajeta tudi spodnja tretjina nožnice, pa tudi perianalna regija in anus sam; analni spolni odnosi niso nujni za tako širitev. Z naštetih mest se kondilomi  lahko širijo še na ritnice, v pregib, na presredek in po velikih sramnih ustnicah še na venerin griček. K hitri in široki širitvi veliko pridonese še britje spolovila.

Moški so večinoma le prenašalci HPV, kondilomi se pri njih razvijejo le izjemoma.

Vrste kondilomov

Pomembnejša značilnost kondilomov je njihova vidnost in hkrati raznolikost oblik in velikosti. Poznamo:

  • bodičaste (spike)
  • ploščate (flat)
  • gigantske
  • ravne
  • mikrokondilome
  • kondilomatozni karcinom

Bodičasti kondilomi so najpogostejši in ne vedno enotnega videza, velikokrat se združujejo v papilarne in verukozne oblike. Če se združi več papilarnih bradavic v enotno strukturo lahko poprimejo cvetačast videz. Na otip so mehki, na površini pa izraščajo drobne bodice in prav v vsaki lahko s kolposkopom vidimo kapilarico.Najpogostejši so na zadnji komisuri in malih sramnih ustnicah ter na spodnji tretjini nožnice. Barvno ponujajo vso paleto od odtenkov svetlejših od kože do izjemno temnih oblik. Slednje je priporočljivo histološko preveriti, da izključimo lezije VIN III in Bowenovo polipozo. Citološko značilne so koilocitne spremembe jeder. Povzročata jih HPV tipa 6 in 11.

Ploščati kondilomi so dvignjeni nad podlago, površinsko gladki in svetleči, pogosto temneje pigmentirani od okolice. Vznikajo posamezno, videvamo pa jih tudi združene v širše lezije. Pogosti so v odlakanem delu spolovila in na presredku. Navadno jih povzročajta HPV tipa 3 in 4.

Gigantski kondilom ali Buschke Loewensteinov tumor se navadno začne kot majhna kondilomatozna sprememba, ki kmalu invazivno poškoduje in razjeda okolno tkivo in zraste v izjemno velike oblike. Histološko je tumor benigen in ne metastazira, pogosto je izoliran HPV tip 6.

Ravne kondilome lahko vidimo šele po tretiranju z ocetno kislino kot bel epitel ali punktacije v nivoju kože in sluznice malih ustnic. Od zdravega tkiva so neravno ločeni in multifokalni. Laho pa so videti kot leukoplakične točke še pred uporabo ocetne kisline.

Mikrokondilomi so drobne žametne spremembe omejene na sluznico introitusa vagine. Lako so diskretni ali pa preraščajo celotno sluznico do himna in tudi sam himen. Po tretmaju z ocetno kislino površina pobledi, na histologiji pa okli centralne kapilare lahko vidimo tudi koilocitne spremembe. Povzročajo jih HPV tip 6 in številni drugi. Širša študija na GK UKCLJ je v zaključni fazi in bo pomagala razjasniti najpogostejše tipe v naši populaciji.

Kondilomatozni karcinom je redka oblika ploščatoceličnega karcinoma združenega z bodičastimi kondilomi.

Ker se na koži vulve pojavljajo tudi druge spremembe, jih moramo ločiti od kondilomov – moluski, fibromi, fibroepitelijski polip, lipom, adenom in kondilomata lata sifilisa.

Lihen

Lihen je kronična bolezen zunanjega spolovila, ki se kaže v bledih spremembah kože in navadno zajame male sramne ustnice in okolico ščegetavčka, lahko pa sega tudi na veliki sramni ustnici in presredek. Prizadeti organi počasi izgubljajo običajen občutek dotika, se tudi zraščajo med seboj, predvsem pa srbijo, včasih tudi pečejo.

Standardna terapija je navadno uporaba lokalnih krem, ki vsebujejo kortikosteroide. Temu navadno dodajamo tudi kreme, ki vsebujejo estrogen ali testosteron. Terapija ni posebno uspešna, zadovoljni smo že, če popusti nadležen srbež.

Najnovejša terapija z laserjem pa kaže na trajnejše izboljšanje neprijetnih simptomov.

Kožo prizadetega predela najprej lokalno pohlajujemo z mrzlim zrakom, nato za uporabimo laser, ki prodira v globino 2 do 3mm. Dim, ki pri tem nastane, odvdemo v posebne filtre, da ga bolnice in osebje ne vdihavajo. Koža na to terapijo odreagira s tvorbo kapilar, ki počasi a vztrajo prizadetemu tkivu vračajo normalno rožnato barvo. Zarastline popuščajo, vrne se običajni občutek dotika in popusti srbenje kože.

Pred začetkom zdravljenja z laserjem moramo diagnozo potrditi tudi patohistološko z odvzemom tkiva – biopsijo.

Seanse z laserjem trajajo okoli 20 minut in niso boleče. Že po dveh do treh seansah je občutek spremembe zelo opazen. Navadno potrebujemo 4 do 5 seans v enomesečnih razmakih. Po seansi bolniški stalež ni potreben.

Kolposkopija kondilomov

Kolposkopija je nujna pri ravnih kondilomih in mikrokondilomih, vključno z uporabo ocetne kisline in Schilerjevega testa. Uporaba je enaka kot pri kolposkopiji materničnega vratu. Ostale oblike kondilomov so tako patognomonične, da jih kolposkopiramo redko. Vedno pa seveda v primerih dvoma – ob nenavadnih oblikah, barvah ali ob razjedah. V vseh primerih dvoma je nujna tudi HISTOLOŠKA VERIFIKACIJA.

Zdravljenje

Kondilomi se pri spolno aktivnih osebah smatrajo za spolno prenosljivo bolezen. Hkrati so tudi estetski problem in psihološko večino bolnic zelo bremenijo.

Zdravimo jih lahko s kemičnimi sredstvi – na koži z ubiquinonom, na sluznicah pa s skinsept mukozo. Med destrukcijskimi metodami je glede na rezultate metoda izbora laserska evaporizacija, uporablja pa se še elektrokoagulacija in krioterapija. Pri gigantskih kondilomih je metoda izbora kirurgija z rekonstrukcijo.

Poseben problem so nosečnice s kondilomi. Zaradi spremenjenega imunskega odgovora bodičasti kondilomi med nosečnostjo pogosteje vzniknejo in tudi hitro rastejo, po porodu pa pogosto izginejo. Vendarle se pri vaginalnem porodu otrok lahko okuži in dobi bodičaste kondilome ter celo laringealne papilome. Nosečnice je zato potrebno zdraviti!

Laserska evaporizacija

Glede na rezultate različnih študij, lahko rečemo, da je laserska vaporizacija kondilomov odličen način zdravljenja. Kondilomi se uspešno odstranijo tako, da energija laserja bradavice spremeni dobesedno v paro (vaporizacija). Ob tem lahko kontroliramotako širino kot globino, do katere uporabimo laser in nepotrebna škoda na zdravem tkivu ne nastaja oziroma je minimalna.

Pred posegom z laserjem področje anesteziramo z lokalnim anestetikom (lidokain ali sorodna zdravila), ki ga injeciramo tik pod povrhnjico. Anestetični učinek se pojavi skoraj takoj, bolnice med nadaljevanjem posega ne čutijo nobene bolečine.

Para, ki se ustvari med vaporizacijo kondilomov, se odsesava v za to namenjen filter, zato nimamo delcev virusa v zraku.

Dve uri po injeciranju zdravila, anestetični učinek mine. Bolnice lahko čutijo blag pekoč občutek na mestu posega. Bolečina je ob uriniranju zmerna. Zelo redko je teh bolečin več.

Proces celjenja je prav pri uporabi laserja zelo hiter, odvisen pa je seveda od obsežnosti sprememb in globine, do katere smo morali uporabiti laser. Pri blagih oblikah je celjenje zaključeno po dveh tednih, pri obsežnejših v štirih in pri zelo obsežnih v šestih tednih. Razen pri zelo obsežnih in globokih kondilomih, bolniški stalež ni potreben. Dvakrat dnevno svetujemo umivanje spolovila s kamiličnim čajem do zacelitve povrhnjice.

Laser se za odstranjevanje kondilomov relativno redko uporablja, vzroka pa sta dva: visoka cena aparature in posebno znanje, ki ga mora pridobiti operater.

Pri nas je laser metoda izbora za zdravljenje kondilomov.

Lichen

Vodilne težave pri lihnu so boleči občutki na spolovilu in srbečica. Koža se spreminja v otrdelo in pobledelo površino s slabim občutkom za dotik, občasno se ščegetavček in male sramne ustnice zlepljajo. Na začetku – pri blagih oblikah – ni neprijetnih simptomov.

Vzroki za nastanek lihna niso zares znani. Zagotovo njegovemu nastanku botruje napačno delovanje imunskega sistema (podobno kot pri ostalih avtoimunih boleznih), včasih pomanjkanje spolnih hormonov in tudi predhodne poškodbe teh predelov.

Bolezen ni nalezljiva in se torej ne prenaša niti s spolnimi stiki.

Zbolijo pogosteje ženske v postmenopavzi. Videvamo pa čedalje več žensk v rodnem obdobju in celo otrok, ki imajo to bolezen. Zbolijo tudi moški. Z nastopom pubertete se stanje pri otrocih navadno izboljša.