Storitve

Testi na spolno prenosljive bolezni

IMAŠ SPOLNO PRENOSLJIVO BOLEZEN? TESTIRAJ SE! TESTIRANJE NUDIMO ŽENSKAM IN MOŠKIM.

Že od nekdaj velja, da »spimo z vsemi partnerji, s katerimi je pred nami imel spolne odnose sedanji partner«. Spolno prenosljive bolezni (SPB) so okužbe, ki se običajno prenašajo s spolnimi stiki. Ti so oralni, vaginalni in analni.
Splošna zaščita pred SPB je vzdržnost, zvestoba dveh neokuženih partnerjev ali pa uporaba bariernih kontracepcijskih sredstev, od katerih je najbolj poznan kondom.
Kondom je edino kontracepcijsko sredstvo, ki hkrati varuje pred prenosom povzročiteljev spolnih bolezni in tudi pred nezaželjeno nosečnostjo. A žal tudi kondom ni 100% zanesljiv- ne za spolne okužbe in ne za nosečnost.
Veliko spolno prenesenih okužb poteka brez bolezenskih težav (asimptomatske okužbe) Kasneje, zlasti v rodni dobi, pa se lahko pokažejo posledice nekaterih neprepoznanih okužb, ki se kažejo kot težave z zanositvijo in/ali kot izvenmaternična nosečnost.
Na možnost okužbe je potrebno misliti vselej, ko se spuščamo v spolne odnose. Tveganje je veliko večje ob pogostem menjavanju spolnih partnerjev in bežnih spolnih stikih (promiskuitetno spolno vedenje).

GONOREJA
Gonoreja je zelo razširjena SPB, ki jo povzroča Neisseria gonorrhore.
Prenaša se s spolnimi odnosi in večinoma prizadene spolne organe. Poznamo pa tudi gonorejo oče sne veznice novoroječkov, ki se okužijo med porodom. če ima porodnica gonorejo. Okužena sta lahko tudi zadnjik in žrelo.
Pri moškem se po nekaj dneh po okužbi pojavi izcedek iz sečnice, ki ga spremlja srbenje in pekoča bolečina pri uriniranju. Po približno 2 tednih preide akutno vnetje v kronično. Komplikacije nezdravljene gonoreje pri moškem so vnetje prostate in obmodka.
Pri ženskah praktično v začetem obdobju ni bolezenskih težav. Simptomov okužbe pogosto ni, lahko pa vidimo rumeno- gnojen izcedek. Neplodnost in izvenmaternične nosečnosti so posledice napredovanja okužbe na zgornja rodila
Diagnozo gonokokne okužbe postavimo z laboratorijskimi preiskavami odvzete kužnine in jo zdravimo z antibiotikom.

SIFILIS
Sifilis je SPB, ki lahko zajame vse organe človekovega telesa. Povzročiteljica sifilisa je bakterija, Treponema pallidum. Več kot 95% okužb nastane pri spolnih odnosih z okuženo osebo; nespolne okužbe so posledica poljubljanja, ugrizov in drugih dotikov z bolnikom, ki ima razjede na koži. Poznamo tudi prirojen sifilis.
Sifilis delimo na zgodnji in pozni (trajanje do 1. leta oziroma nad 1 leto) ter pridobljeni in prirojeni glede na to, kako je do okužbe prišlo.
Sifilis rutinsko testiramo pri vseh nosečnicah.
Zdravilo izbora je še vedno penicilin.

GENITALNE BRADAVICE
Genitalne bradavice so najpogostejša SPB. Povzročata jih virusa HPV 6 in HPV 11. Doba inkubacije je lahko dolga več mesecev. Spremembe same so sicer nenevarne (benigne), so pa zelo moteče, neprijetne, v obliki izrastkov na zunanjem spolovilu ali v nožnici.
Terapija je lokalna.(krema, laser, krioterapija)..

GENITALNI HERPES
Povzročata jo Herpes simplex virus 2 (genitalni tip) in 1 (oralni tip). Pogosto pride do okužbe pri oralnih spolnih odnosih z osebo, ki ima aktiven oralni herpes. Okužba povzroča nastanek drobnih mehurčkov na spolovilu in njegovi okolici, ki se kasneje zagnojijo. Bezgavke v pregibu so povečane in boleče.
Okužba z virusom je trajna. Ponavlja se ob različnih sprožilnih dejavnikih (padec odpornosti, stres, bolezen, menstruacija).
Če so bolezenski znaki prisotni ob času poroda, se opravi carski rez, da se prepreči okužba novorojenca.
Zdravljenje je s protivirusnimi zdravili.

KLAMIDIJSKE OKUŽBE
Povzročitelj je Chlamydia trachomatis.
Pri moških se približno po 14. dneh po okužbi pojavi vnetje sečnice in kasneje obmodka. Okužba lahko poteka brez težav.
Pri ženskah lahko klamidije povzročijo vnetje sečnice, kanala materničnega vratu, lahko pride do vnetja jajcevodov, sluznice maternice, bolečin v mali medenici. Najpogosteje je okužba brez simptomov.
Posledice so lahko neplodnost, izvenmaternična nosečnost, kronične bolečine v mali medenici.
Okužbo zdravimo z antibiotiki.

UROGENITALNE MIKOPLAZME
Povzročitelji so bakterije Mycoplasma hominis in Ureoplasma spp.
Okužba je pogosto brez simptomov, lahko pa se kaže kot vnetje sečnice pri obeh spolih. Takrat je uriniranje boleče, v spodnjem delu trebuha je pekoč občutek, lahko tudi izcedek.
Okužbo zdravimo z antibiotiki.

TRIHOMONIAZA
Okužbo povzroča Trihomonas vaginalis.
Pri moških običajno ni težav, redko pride do vnetja ustja sečnice in pekoče bolečine pri uriniranju.
Pri ženskah se po nekajdnevni inkubaciji pojavi smrdeč, penast izcedek iz nožnice, ki ga spremlja srbenje zunanjega spolovila in bolečina pri uriniranju.
Okužbo zdravimo z antibiotiki.

V GINEKOLOGIJI MEGLIČ TESTIRAMO:

  • Klamidija ( bris materničnega vratu ali sečnice)
  • Gonoreja ( bris materničnega vratu ali sečnice)
  • Genitalne ureoplazme in mikoplazme ( bris materničnega vratu ali sečnice)
  • Genitalni herpes (bris sluznice ali krvni test)
  • Hepatitis A, B in C (krvni test)
  • HIV (krvni test)
  • Bris nožnice na patogene bakterije