Storitve

Laser nožnice

Laser uporabljamo za zdravljenje stresne in deloma mešane urinske inkontinence, za zdravljenje sindroma ohlapne nožnice, tudi cistokele in rektokele in za zdravljenje atrofije in suhosti nožnice.

Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana in se lahko tudi prepleteta, zato v Ginekologiji Meglič v enem posegu z zamenjavo laserske sonde nudimo zdravljenje obeh.

Lasersko zdravljenje sindroma ohlapne nožnice – pomlajevanje nožnice

O sindromu ohlapne nožnice govorimo, ko ženska opazi, da občutek v intimnih predelih ni več enak, da spolnost s partnerjem doživljata manj intenzivno ali da ima preprosto preširoko nožnico. Najpogostejši vzroki so prekomerno raztezanje nožnice ob porodu, prirojena slabost vezivnega tkiva in procesi staranja.

Najnovejša in trenutno edina zares uspešna metoda zdravljenja sindroma ohlapne nožnice je uporaba laserja. Metoda se je do sedaj izkazala za varno, enostavno in zares učinkovito.

Laserski žarek s svojim fototermalnim efektom provzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast. S tem se preoblikuje tkivo okoli nožnice in nožnično cev zoža.

Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut. Potrebni so 3 posegi, v razmaku 4-6 tednov.

Lasersko zdravljenje cistokele in rektokele

Kadar pa je popuščanje nožnice predvsem težava sprednje vaginalne stene, govorimo o cistokeli ali spuščanju mehurja.

Postopek zdravljenja z laserjem je podoben, kot je opisan zgoraj, je pa uporaba sond drugačna, usmerjena v obsežnejše zdravljenje sprednje nožnične stene. In potrebne so najmanj tri seanse.

Ko je popuščanje nožnice težava predvsem zadnje stene, govorimo o rektokeli ali bočenju zadnjega dela črevesja v nožnico. Tu je postopek zdravljenja enak tistemu pri cistokeli, s to razliko, da je zdravljenje obsežnejše na zadnji nožnični steni. Tudi tu so potrebne najmanj tri seanse.

Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence

Stresna urinska inkontinenca je pogosta težava žensk. Kaže se z nehotenim uhajanjem urina pri hoji po stopnicah, kihanju, kašljanju, teku, spolnih odnosih, smehu…

Skupen imenovalec tega nehotenega uhajanja urina je oslabelost zapiralnega mehanizma sečnice, ki je posledica popuščanja tonusa mišice zapiralke in ostalih mišic medeničnega dna, ob porodnih poškodb, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov in drugih degenerativnih sprememb vezivnega tkiva.

Najnovejšo in zelo uspešno metodo zdravljenja pa predstavlja uporaba laserske tehnologije. Uporabljamo jo pri blagi do zmerni težavi. To pa je učinkovita, enostavna in predvsem varna metoda.

Laserski žarek s svojim fototermalnim efektom provzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast. S tem se sečnici in njenemu zapiralnemu mehanizmu nudi čvrsta opora in s tem tudi zadrževanje vode.

Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 20 minut. Potrebni so 3 posegi, v razmaku 4-6 tednov.

Lasersko zdravljenje atrofične in suhe nožnice

Atrofija nožnice je stanje, ki je najpogosteje povezano s pomanjkanjem hormonov, torej postmenopavznim obdobjem. Sama stena nožnice izgublja prekrvavitev in s tem vlažnost. Nagubanost praktično izgine. Občutek suhe nožnice je za žensko lahko zelo neprijeten že v vsakdanjem življenju, pri sedenju in hoji. Pekoč občutek pa je zlasti moteč pri spolnosti. Bolnice težavo rešujejo predvsem z izogibanjem odnosom ali, redkeje, z uporabo lubrikantov. Nič od tega pa ni dolgoročna rešitev.

Z lasersko terapijo dosežemo ponoven razvoj kapilar v steni nožnice. Poveča se njena nagubanost, prekrvavitev in vlažnost. Vse to brez uporabe hormonov.

Postopek traja do 20 minut, potrebne pa so tri seanse v enomesečnih presledkih. Sama terapija ni boleča, po zdravljenju bolniški stalež ni potreben.