Storitve

Potrditev nosečnosti, morfologija in kontrola rasti ploda

Potrditev nosečnosti

Z ultrazvokom lahko potrdimo nosečnost že 7-10 dni po izostanku menstruacije, vendar pa lahko vidimo plod in njegove srčne utripe šele konec 6. tedna nosečnosti. Najboljši čas za prvi UZ v nosečnosti je med 7.-9. tednom.
Na preiskavi »Potrditev nosečnosti« vidimo:

  • ali je nosečnost v maternici
  • ali je prisoten srčni utrip
  • koliko je plodov (1, 2 , 3)
  • z meritvijo velikosti ploda ugotavljamo trajanje nosečnosti
  • nepravilnosti maternice, jajčnikov
  • znake za grozeči splav

 

Morfologija ploda

Preiskava se dela med 20.- 22. tednom nosečnosti. Preverimo razvoj ploda, od možganov do prstkov na nogi. Pri teh tednih nosečnosti so vsi telesni deli ploda razviti do te mere, da lahko ocenimo, ali se plod pravilno razvija.

Preiskavo vedno začnemo s kontrolo srčnega utripa ploda. Naredimo osnovne meritve in preiskavo nadaljujemo s pregledi posameznih organov in organskih sistemov. V glavi ocenimo razvoj možganov, pogledamo obraz (najbolje s 3D UZ). S sondo potujemo navdol po telesu- preverimo organe v prsni in trebušni votlini. Posebno pozorno pogledamo plodovo srce in večje žile, ki gredo v in iz srca. Sledi pregled trebušnih organov (želodec, jetra, ledvica, sečni mehur,..) in hrbtenice. Ves čas iščemo t.i. mehke označevalce kromosomskih napak. Spol ploda je del rutinske morfologije, staršem ga povemo na njihovo željo (vedno vas vprašamo!)

Določimo položaj posteljice, količino plodovnice, sestavo popkovnice in ponovno preverimo, če je termin poroda pravilno določen. Po morfologiji termina poroda ne smemo več spreminjati!

Lahko izmerimo dolžino materničnega vratu (ugotavljamo ogroženost za prezgodnji porod), pri ogroženih nosečnicah tudi pretoke v materničnih arterijah (zaradi zastoja rasti).

Zavedati se moramo, da pri tem pregledu vseh razvojnih nepravilnosti ne moremo najti, ker se nakatere razvojne napake pokažejo šele kasneje v nosečnosti. Normalen izvid morfologije na pomeni, da otrok zagotovo ne bo imel nobenih težav, a lahko z veliko verjetnostjo rečemo, da pričakujete zdravega otroka.